Kiedy kompost jest gotowy?


W ubiegłym roku przez cały sezon wegetacyjny składałam odpadki w kompostowniku i dodawałam do nich szczepionkę bakteryjną. Jak sprawdzić, czy jest już gotowy?
Po sezonie kompostowania odpadków kompost powinien być gotowy. Aby się upewnić, trzeba wydobyć jego niewielką ilość z dolnej warstwy kompostownika.
Dojrzały kompost ściśnięty w dłoni nie klei się, ale i nie rozsypuje. Przyjemnie pachnie. Przypomina czarną próchniczną ziemię. Jeżeli znajdują się w nim jeszcze nierozłożone fragmenty pędów czy gałęzi, trzeba go przesiać przez siatkę o oczkach 1 x 1 cm. To, co zostanie na siatce, należy ponownie przeznaczyć do kompostowania.
Dobry, gotowy do użycia kompost znajduje się wewnątrz pryzmy. Niezupełnie rozłożone resztki organiczne leżące na jej wierzchu trzeba włożyć do kompostownika.

Popularne posty z tego bloga

Drewniany balkon

Jak zrobić .Czapka kominowa.

Niemcy. Własny dom w Unii