Jak pielęgnować winorośl?


Właściwie pielęgnowane winorośle rodzą owoce nieustępujące smakiem tym pochodzącym z południowej Europy. Rozpięte na podporze albo przy ścianie budynku mogą być też ozdobą.

Najtrudniejszym, a zarazem najważniejszym zabiegiem jest cięcie. Od niego zależy owocowanie winorośli oraz to, w jakiej kondycji przetrwa ona zimę.


Ciąć i formować

Cięcie podstawowe. Wykonujmy je w stadium uśpienia rośliny – w listopadzie lub wiosną w końcu marca. Wszystkie odmiany deserowe i niektóre winne, które wytrzymują mróz nie większy niż -22°C, a także rośliny do czwartego roku życia, tniemy jesienią i zabezpieczamy przed mrozem. Odmiany bardziej odporne na mróz tniemy wiosną, ale nie później niż dziesięć dni przed płaczem łozy, czyli ruszeniem soków w roślinie.
W Polsce centralnej jest to początek kwietnia, w okolicach Wrocławia i Tarnowa – druga połowa marca, a w Polsce północnej i wschodniej – druga połowa kwietnia.
Cięcie sanitarne. Wykonuje się je po płaczu łozy, czyli w drugiej połowie maja, kiedy krzak jeszcze się nie zagęścił, ale już wypuścił nowe pędy wraz z zawiązkami kwiatów. Wtedy najlepiej widać, które części rośliny są chore, uszkodzone lub przemrożone.
Cięcie letnie. Przeprowadzamy od czerwca do września. Skracamy pędy boczne za drugim liściem i przycinamy rośliny na wysokości 1,5-1,7 m (z wyjątkiem winorośli altanowych). Usuwamy wilki (zbędne pędy na pniu i ramionach) oraz pasierby (pędy wyrastające z kątów liści). Sposobów formowania winorośli jest dużo, podstawą każdego jest to, że owoce tworzą się tylko na jednorocznych pędach. Z dwuletnich i starszych wyrastają tylko latorośle bez kwiatów. Przez pierwsze dwa lata wszystkie rośliny prowadzimy identycznie. Późniejsze formowanie zależy od odmiany i jej wytrzymałości na mróz.

Nawozić i podlewać

Co roku warto rozłożyć 3-centymetrową warstwę kompostu. Rośliny można zasilić nawozem mineralnym, na przykład przeznaczonym dla winorośli. Zalecaną dawkę dzielimy na dwie części i stosujemy ją w kwietniu i maju. Jedynie na glebach piaszczystych dzielimy ją na trzy porcje
i stosujemy w kwietniu, maju i czerwcu, a na nieprzepuszczalnych glinach – raz w kwietniu. Rośliny podlewamy tylko w czasie suszy – obficie, ale rzadko.

Chronić

Latem trzeba systematycznie usuwać porażone części roślin, a jesienią grabić opadłe liście, bo są na nich przetrwalniki chorób: mączniaków właściwych i rzekomych oraz szarej pleśni, zimują też przędziorki. Wiosną należy wykonać profilaktyczny oprysk przeciwko przędziorkom (w fazie nabrzmiewania pąków stosując Siarkol) i chorobom grzybowym (stosując Dithane). Pod koniec lipca, gdy pojawia się mączysty nalot (mączniak właściwy), należy opryskać rośliny siarkolem i po dwóch tygodniach powtórzyć zabieg.

Zabezpieczyć przed mrozem

Najgorsze dla winorośli są odwilże w styczniu i lutym, które rozhartowują roślinę, oraz nawet niewielki marcowy mróz (uszkadza pąki kwiatowe, co sprawia, że z pędów wyrastają tylko liście). Najbardziej wrażliwe są odmiany deserowe. Jesienią starannie je okrywamy włókniną, słomianymi matami lub – lepiej – obsypujemy ziemią. Podobnie postępujemy z młodymi roślinami do czwartego roku uprawy. Winorośl posadzona przy murach i tam, gdzie nie ma wysuszających mroźnych wiatrów, znacznie lepiej znosi niskie temperatury. Zbawienny jest śnieg, który chroni przed mrozem zarówno korzenie, jak i pędy (parując – oddaje ciepło, co często wystarcza, by zmniejszyć negatywne skutki mrozu).

Formowanie winorośli metodą Guyota
W ten sposób są prowadzone odmiany winorośli winnych (na przykład: Aurora, Cascade, Sevar) i deserowych bardziej odpornych na mróz (na przykład Agat Doński, Booscop Glory, Kristaly, RF16).


Formowanie winorośli metodą głowy
Ten sposób formowania jest przeznaczony dla wrażliwych na mróz odmian winorośli lub roślin uprawianych w zimniejszych rejonach kraju. Dwa pierwsze lata formowania są takie same jak w metodzie Guyota, z tą różnicą, że nie formuje się wysokiego pnia, lecz pędy przycina niżej nad ziemią (na głowę), pozostawiając ich krótkie odcinki.

Formowanie kurtyny z winorośli altanowych
Są one odporne na mróz i nie muszą być przykrywane na zimę. Można je formować na wysokim pniu, nadając im kształt kurtyny. Tak prowadzone winorośle wyglądają bardzo efektownie. Można je rozpiąć na ścianie budynku, trejażu albo kratach otaczających taras.

Poznaj swoją przyszłość

Jedna z najlepszych wróżek w Polsce Wróżka Mira Elżbieta Sobczyk odpowiada na pytania na swoim Facebooku  lub przez e-mail. Problemy ze zdrowiem lub w sprawach "miłosnych" ? A może interesują Cię kwestie finansowe?  Sprawdź swoją przyszłość. Jej odpowiedzi pomogły już tysiącom ludzi w Polsce. Można się z nią skontaktować Jej profil na Facebooku lub http://twojawrozka24.pl
Podobne posty