Projekty grillów. Jak zrobić grilla ogrodowego


Żeby grill dobrze służył rodzinnym obiadom i kolacjom w gronie znajomych, powinien być funkcjonalny, wygodny w obsłudze i solidny. Przedstawiamy 12 projektów, które mogą być inspiracją dla sympatyków biesiadowania na świeżym powietrzu.


Na co zwrócić uwagę przy budowie


Pierwszą rzeczą, nad którą trzeba się zastanowić, jest to, gdzie urządzić miejsce do grillowania. W ustronnej, oddalonej od domu części ogrodu? Wtedy będziemy blisko natury, w otoczeniu roślin, bardziej na luzie. Musimy się jednak liczyć z tym, że kłopotliwe będzie donoszenie żywności, napojów i tego wszystkiego, co niezbędne przy pieczeniu w terenie. Z kolei lokalizacja blisko domu, na przykład na tarasie, sprawi, że potrzebne rzeczy będziemy mieli w zasięgu ręki, ale biesiady na świeżym powietrzu stracą piknikową oprawę. Najprzyjemniej odpoczywa się w miejscu kameralnym, zacisznym i osłoniętym od wiatru. Można to osiągnąć, osłaniając je pnączami wspinającymi się po podporach albo malowniczymi grupami krzewów.

DopasowanyGrill jest ważnym elementem ogrodu. Okazały i solidny przyciąga wzrok i nadaje kształt ogrodo-wemu wnętrzu. Dobrze zaprojektowany i wkomponowany w otoczenie dodaje mu swojskości i zdobi. Swoim stylem powinien pasować zarówno do architektury domu, jak i do pozostałych elementów wyposażenia działki. Bardzo istotny jest wybór materiałów, z których zostanie zbudowany. Mogą to być te same, z których zrobiono nawierzchnie, taras, ogrodzenie czy inne ogrodowe budowle, albo te, których użyto do wykończenia elewacji domu.

WygodnyRównie ważne jak pieczenie jest przygotowywanie potraw. Część prac można wykonać w domu, ale niektóre muszą być zrobione na miejscu, w plenerze. Dlatego tak wygodne w obsłudze są te grille, które obok komory paleniska mają blat roboczy, a pod nim komorę na węgiel drzewny i inne potrzebne akcesoria. Wysokość, na jakiej znajduje się blat, a także ruszt z piekącymi się potrawami, standardowo wynosi około 80 cm, ale można je umieścić nieco niżej lub wyżej, dostosowując do wzrostu osoby, która najczęściej będzie pełniła funkcję szefa kuchni. Zwolennicy spotkań „siedzących” mogą zbudować grill, w którym palenisko i ruszt są 50-60 cm ponad powierzchnią gruntu. Raczej nie grilluje się samotnie, trzeba więc zadbać o to, żeby wokół paleniska znalazło się miejsce i dla kucharza, i dla gości. Najlepiej z utwardzoną nawierzchnią, na której stoją (lub na czas spotkania rozstawia się) meble ogrodowe. Z uroków pieczenia­ w ogrodzie będziemy mogli korzystać także w czasie deszczu, jeżeli grill umieścimy pod wiatą. W wersji rozbudowanej bywa ona wyposażona w bieżącą wodę i światło. Zanim jednak zdecydujemy się na takie inwestycje, warto sobie zadać pytanie: czy często będziemy korzystać z tego miejsca w ogrodzie, czy tylko kilka razy w ciągu sezonu?

Trwały
Materiały do budowy grilla muszą być mrozoodporne i przeznaczone do stosowania na zewnątrz budynków, wytrzymałe na wysoką temperaturę oraz łatwe do utrzymania w czystości. Ścianki zwykle są wznoszone z cegieł klinkierowych, kamiennych ciosów lub łupków, a niekiedy z kamieni polodowcowych zwanych też polnymi. Najlepsze są do tego granity, sjenity, porfiry i inne twarde skały. Czasami wykorzystywane są także piaskowce, jednak mają porowatą strukturę, łatwiej się brudzą, chłoną wodę i szybciej niszczeją. Można temu przeciwdziałać, impregnując kamienie stosownym preparatem (na przykład Stein-Impragnierung firmy Akemi czy Luxmal impregnat do podłoży mineralnych firmy Lakma). Sercem grilla są ruszt i palenisko. Powinny one być trwałe i nierdzewne. Ruszt jest najczęściej ze stali kwasoodpornej albo kutej. Z takich samych materiałów wykonuje się palenisko, można je też jednak zrobić ze zbrojonego betonu. Blat do przygotowywania potraw może być taki sam jak ścianki, ale ładnie wygląda, jeśli jest z innego materiału, na przykład w kontrastowym kolorze. Ważne, żeby nie chłonął zanieczyszczeń i łatwo go było myć. Musi też być odporny na niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych. Dlatego blaty z drewna lub piaskowca (najlepiej szlifowanego, bo trudniej wnika w nie brud) koniecznie trzeba zaimpregnować.

SolidnyGrill musi być osadzony na fundamencie. Zazwyczaj sięga on na głębokość około 60 cm. Można go też posadowić na płycie fundamentowej grubości około 20 cm ułożonej na 30-centy­metrowej warstwie zagęszczonego żwiru. Do murowania najlepiej jest używać gotowej zaprawy. W trakcie pracy warto na bieżąco zmywać przypadkowe placki zaprawy, bo gdy zaschną, będą trudne do usunięcia. Ruszt i szufladę paleniska (jeśli mają być ze stali) zazwyczaj zamawia się na wymiar w zakładzie ślusarskim, ale można też kupić gotowe (są dostępne w różnych wymiarach na przykład w marketach budowlanych). Warto to zrobić jeszcze przed rozpoczęciem prac murarskich. W płycie paleniska dobrze jest zrobić kilka niewielkich otworów. Dzięki nim zwiększa się ciąg powietrza i proces spalania jest lepszy. Najlepiej, jeśli ruszt jest ruchomy, czyli można go wyjmować i umieszczać bliżej lub dalej od ognia. Ruszt zazwyczaj osadza się w szczelinie pozostawionej w spoinowaniu między cegłami tworzącymi ściankę grilla lub na wmurowanych w nią bolcach. Nie należy rozpalać ognia w grillu od razu po jego zbudowaniu. Poczekajmy dwa tygodnie, aż wyschnie zaprawa. Pierwszy ogień powinien być niewielki, by zaprawa powoli doschła i zahartowała się.

Pamiętaj

Grille zaliczają się do małej architektury i nie wymagają ani zgłoszenia, ani pozwolenia na budowę. Należy jednak pamiętać o tym, że jeśli planujemy budowę­ altany z grillem o powierzchni zabudowy do 25 m2, musimy dokonać jej zgłoszenia w starostwie powiatowym, załączając rysunek i oświadczenie o prawie do nieruchomości. Większe altany wymagają pozwolenia na budowę. Przepisy nie określają, w jakiej odległości od innych obiektów (na przykład domu sąsiada) można je umieścić. Stosunki dobrosąsiedzkie nakazywałyby jednak usytuować je w takim miejscu, żeby odgłosy towarzyszące grillowaniu oraz zapachy dymu i potraw nie dawały się innym we znaki. Pamiętajmy, że nasza dobra zabawa nie może uprzykrzać życia sąsiadom.

Dwa w jednym

Niezdecydowani zamiast murowanego grilla mogą zrobić ujarzmione kamiennym kręgiem ognisko i nad nim piec na wolnym ogniu kiełbaski nadziane na szpikulce lub grillować potrawy na opuszczanym ruszcie.


Autor: Piotr Mastalerz

Projekt: Krzysztof Dobrowolski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Przy tym grillu może kucharzyć cała rodzina. Oddzielenie komory paleniska od dużego blatu roboczego sprawia, że z powodzeniem mogą tu pracować trzy osoby. Wygodę zapewnia duża liczba schowków i półeczek (z hartowanego szkła dodającego konstrukcji lekkości), a także relingi ze stali nierdzewnej przeznaczone na potrzebne przy grillowaniu akcesoria. Szuflada paleniska i ruszt są zrobione ze stali nierdzewnej. Ruszt jest osadzony na stalowych drabinkach-wspornikach, dzięki czemu można go przestawiać niżej lub wyżej. Blat do przygotowywania potraw tworzy płyta ze szlifowanego piaskowca.

Uwaga! Projekt techniczny tego grilla można kupić w Muratorze. Szczegóły tel. 022 59-05-555.

Dla rodziny


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały

- Cegła klinkierowa 25 x 12 x 6,5 cm – 183 szt.
- Cegła klinkierowa 18,5 x 12 x 6,5 cm – 48 szt.
- Cegła klinkierowa 12 x 12 x 6,5 cm – 32 szt.
- Płyta z piaskowca 87 x 74 x 5 cm – 1 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 39,5 x 38 cm – 1 szt.
- Palenisko z blachy nierdzewnej 49 x 45,5 x 5 – 1 szt.
- Drabinka ze stali nierdzewnej – 3 szt.
- Półka ze szkła hartowanego – 52 x 25 x 0,8 cm – 4 szt.
- Wsporniki półek ze stali nierdzewnej – 8 szt.
- Relingi ze stali nierdzewnej – 2 szt.
- Śruby rozporowe ze stali nierdzewnej 8 x 0,8 cm – 38 szt.
- Pręt stalowy śr. 4,5 mm – 58,6 m
- Pręt stalowy 0,6 x 70 cm – 2 szt.
- Zaprawa do klinkieru – 270 kg
- Beton klasy B15 – 0,55 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1441 zł

Projekt: Beata Piotrowska


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Ten grill pasuje wszędzie. Dzięki klasycznej formie i tradycyjnej klinkierowej cegle sprawdzi się w większości ogrodów. Niewielki, nie skupia uwagi, ale dostosowuje się do otoczenia. Dobrze się łączy z drewnem, kamieniem, betonem i z innymi materiałami, z których są zrobione nawierzchnie, altany oraz ogrodowe detale. Można go ustawić na płycie tarasu. Ruszt i palenisko są na takiej wysokości, że nawet wysokie osoby nie muszą się schylać przy pieczeniu. Ruszt umieszczony w pozostawionej między cegłami szczelinie może leżeć bliżej lub dalej od ognia. Palenisko tworzy metalowa płyta, której przedłużenie podtrzymuje zarazem blat z piaskowca. Ceglana ścianka chroni ruszt i palenisko przed wiatrem.

Tradycyjny 1


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały

- Cegła klinkierowa 25 x 12 x 6,5 cm – 140 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,14 m³
- Blat ze szlifowanego piaskowca 78 x 65 x 4 cm – 1 szt.
- Płyta ze stali nierdzewnej 168 x 78 cm – 1 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 82 x 55 cm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,25 m³
- Żwir – 0,37 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1028 zł

Projekt: Beata  Piotrowska


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Kształtem ten grill przypomina poprzedni, ale jest od niego większy. Tak jak on ma niewyszukaną formę, dzięki czemu dobrze się odnajduje w każdym otoczeniu, także na płycie tarasu przy domu. Barwę cegieł klinkierowych można dobrać do elewacji budynku, nawierzchni czy innych elementów małej architektury na działce. Ruszt ze stali nierdzewnej ma jedno położenie. Palenisko tworzy zbrojona płyta betonowa, ale można ją zrobić, podobnie jak w poprzednim grillu, ze blachy stalowej. Duży drewniany blat oparty z jednej strony na cegłach, a z drugiej na dwóch stalowych bolcach można na zimę przenosić do pomieszczenia.

Tradycyjny 2


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały

- Cegła klinkierowa 25 x 12 x 6,5 cm – 460 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,15 m³
- Blat drewniany (sosna) 52 x 105 cm – 1 szt.
- Siatka zbrojeniowa 90 x 90 cm – 1 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 100 x 100 cm – 1 szt.
- Stalowe bolce śr. 12 mm i dł. 8 cm – 2 szt.
- Beton klasy B15 – 0,42 m³
- Żwir – 0,5 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1549 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
W tym grillu wyraźnie oddzielono ruszt i palenisko, gdzie mistrz kuchni przygotowuje potrawy, od stolika-lady, na której je serwuje. Klinkierowe ściany zakończono kształtkami, które nadają konstrukcji miękkości. Ich barwę można dostosować do kolorów elewacji domu i innych elementów wyposażenia działki. Palenisko (szuflada ze stalowej nierdzewnej blachy grubości 2 mm) i ruszt (ze stali nierdzewnej z kutymi elementami) są zawieszone na stelażu z kutych prętów średnicy 2 x 2 i 1 x 1 cm (najładniej wyglądają oksydowane). Na podobnych prętach opiera się stolik z granitowej płyty. 

Za ladą


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały
- Blat granitowy 81 x 45 x 5 cm – 1 szt.
- Cegła i kształtki klinkierowe 25 x 12 x 6,5 cm – 155 szt.
- Kostka granitowa 5 x 5 cm – 195 szt.
- Pręt stalowy kuty 2 x 2 cm – 6,5 m
- Pręt stalowy kuty 1 x 1 cm – 2,5 m
- Zaprawa cementowa M7 – 0,007 m³
- Ruszt ze stali nierdzewnej 69 x 40 cm – 1 szt.
- Palenisko z blachy nierdzewnej gr. 2 mm 69 x 40 cm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,57 m³
- Żwir – 0,25 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1155 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Ten grill lubi nowoczesną architekturę i minimalizm w aranżacji działki. Sprawdza się w otoczeniu prostych form i geometrycznych kształtów oraz roślin przyciętych w zwarte bryły. Tworzą go klinkierowe słupy połączone rurami z nierdzewnej stali średnicy 30 mm, między którymi są zawieszone ruszt i palenisko (ze stali nierdzewnej) oraz blat stolika (ze szlifowanego granitu). Ponieważ ruszt i palenisko są dość nisko nad ziemią, wygodnie jest je obsługiwać, siedząc na ogrodowym fotelu. Ruszt można opuszczać lub podnosić bliżej lub dalej od żarzących się węgli.

Industrialny


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały

- Blat granitowy gr. 5 cm – 1 szt.
- Cegła klinkierowa 25 x 12 x 6,5 cm – 60 szt.
- Rura stalowa nierdzewna 30 mm – 5,85 m
- Blacha stalowa nierdzewna gr. 5 mm – 0,2 m²
- Pierścienie stalowe nierdzewne – 6 szt.
- Śruba rozporowa stalowa nierdzewna 10 mm – 16 szt.
- Nakrętka ozdobna nierdzewna M10 – 16 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,002 m³
- Zaprawa montażowa – 0,001 m³
- Ruszt ze stali nierdzewnej – 1 szt.
- Palenisko z blachy nierdzewnej gr. 2 mm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,45 m³
- Żwir – 0,16 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1006 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Ten oryginalny grill przyciąga wzrok i skupia uwagę, dlatego wymaga szczególnej oprawy. Pasuje do ascetycznych wnętrz ogrodowych urządzonych w nowoczesnym stylu. Do jego budowy wykorzystano granit (kamień narzutowy pocięty na bloki oraz kostki tworzące nawierzchnię) i kutą stal (najlepiej wygląda oksydowana). Jest z niej zrobiony stelaż grilla (pręty o przekroju 2 x 2 cm), palenisko (blacha grubości 3 mm) i ruszt, który można umieścić w różnej odległości od ognia. Kamienne bloki są osadzone w fundamencie za pomocą prętów zbrojeniowych średnicy 1,2 cm i długości 25 cm, a stelaż przy użyciu zaprawy montażowej.

Kamień i stal


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne materiały


- Głaz narzutowy śr. 60 cm – 1 szt.
- Kostka granitowa 8 x 8 cm – 70 szt.
- Kostka granitowa 5 x 5 cm – 180 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,07 m³
- Zaprawa montażowa – 0,003 m³
- Pręt stalowy kuty 2 x 2 cm – 19 m
- Pręt zbrojeniowy 1,2 x 25 cm – 8 szt.
- Ruszt kuty 50 x 50 cm – 1 szt.
- Palenisko z kutej blachy gr. 3 mm, 50 x 50 cm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,45 m³;
- Żwir – 0,19 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1135 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Pomimo że jest z kamienia, grill sprawia wrażenie lekkiego. To dzięki ażurowej konstrukcji. Smukłości dodają mu granitowe filary (mogą też być ze szlifowanego piaskowca) podtrzymujące blat roboczy i wyrastające ponad jego powierzchnię. Są osadzone w fundamencie za pomocą prętów zbrojeniowych i zaprawy montażowej. Palenisko to szuflada ze stalowej nierdzewnej blachy grubości 2 mm. Z nierdzewnej stali jest także ruszt. Są one umieszczone na prętach – można je opuszczać lub podnosić. Chociaż grill ma wyrafinowaną formę, pasuje zarówno do ogrodów tradycyjnych, jak i do utrzymanych w nowoczesnym stylu.

Kamień do kamienia


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki









Potrzebne materiały

- Blok granitowy 20 x 20 x 85 cm – 1 szt.
- Blok granitowy 20 x 20 x 95 cm – 1 szt.
- Blok granitowy 20 x 20 x 135 cm – 1 szt.
- Blat granitowy gr. 5 cm – 1 szt.
- Kostka granitowa 8 x 8 cm – 515 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,09 m³
- Zaprawa montażowa – 0,001 m³
- Ruszt ze stali  nierdzewnej – 1 szt.
- Szuflada ze stali nierdzewnej gr. 2 mm – 1 szt.
- Pręty stalowe nierdzewne 2 x 10 cm – 16 szt.
- Pręt zbrojeniowy 1,2 x 25 cm – 6 szt.
- Beton klasy B15 – 0,23 m³
- Żwir – 0,08 m³
- Piasek – 0,09 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1395 zł

Projekt: Zielony Zakątek, Patrycja i Marcin Wodniccy


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Grill stanowi fragment ogrodowej aranżacji – wyrasta z murka ograniczającego podwyższone rabaty i otaczającego niewielkie miejsce wypoczynku. Kremowy kamień rozjaśnia i powiększa przestrzeń, ładnie też się komponuje z roślinami. Ścianki grilla tworzą w miarę regularne ciosy żółtego granitu, a palenisko i blat roboczy jasno zabarwione cegły klinkierowe ułożone na zbrojeniu (cztery stalowe płaskowniki o przekroju 5 x 50 mm i dziesięć poprzecznie do nich zamocowanych prętów o średnicy 8 mm). Stalowy ruszt oparty na kamiennych szynach, zależnie od potrzeb, można opuszczać lub podnosić bliżej lub dalej od żarzących się węgli.

Z murkiem

















Potrzebne materiały


- Ciosy granitowe różnej wielkości – 2,2 t
- Okładzina granitowa – 0,78 m²
- Cegła klinkierowa – 25 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 67 x 65 cm – 1 szt.
- Stalowe płaskowniki 0,5 x 5 x 140 cm – 4 szt.
- Stalowe pręty 0,8 x 62 cm – 10 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,35 m³
- Beton klasy B15 – 0,54 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 2005 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Grill tworzą klinkierowe murki przecięte ukośnie płytą z czerwonego granitu grubości 5 cm (może też być zaimpregnowany szlifowany piaskowiec). Jest osadzona na fundamencie przy użyciu prętów zbrojeniowych i zaprawy montażowej. Fundament jest przykryty ziemią, dzięki czemu nie widać go i kamień sprawia wrażenie, jakby wyrastał z gruntu. Z granitu są również blaty służące do przygotowywania potraw. Ruszt i palenisko są ze stali nierdzewnej; można je zawieszać na kilku poziomach (służą do tego pręty z nierdzewnej stali). Pomimo nietypowego kształtu grill pasuje do ogrodów urządzonych w różnych stylach.

Po przekątnej
















Potrzebne materiały


- Płyta granitowa 153 x 77 x 5 cm – 1 szt.
- Blat granitowy gr. 5 cm, duży – 1 szt.
- Blat granitowy gr. 5 cm, mały – 1 szt.
- Cegła klinkierowa 25 x 12 x 6,5 cm – 93 szt.
- Pręt stalowy nierdzewny 1 x 10 cm – 24 szt.
- Pręt zbrojeniowy 1,2 x 25 cm – 8 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,03 m³
- Zaprawa montażowa – 0,002 m³
- Ruszt ze stali nierdzewnej – 1 szt.
- Palenisko z blachy nierdzewnej  gr. 2 mm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,44 m³
- Żwir – 0,05 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1176 zł

Projekt: Zielony Zakątek, Patrycja i Marcin Wodniccy


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Nawet mało atrakcyjne miejsce przy ścianie budynku czy ogrodzenia może się stać centrum spotkań towarzyskich. A to za sprawą grilla, którego wyrazista bryła kształtuje klimat otoczenia. Przytulony do ściany zajmuje mało miejsca, więc nadaje się nawet na bardzo małe działki. Ścianki grilla są zbudowane z ułożonych warstwowo ciosów z żółtego granitu. Palenisko tworzą cegły szamotowe ułożone na zbrojeniu (stalowe płaskowniki o przekroju 5 x 50 mm i poprzecznie do nich zamocowane pręty o średnicy 8 mm). Ruchomy ruszt ze stali oparty na kamiennych szynach ma dwa położenia – bliżej lub dalej od ognia. Smaku dodaje tej konstrukcji oryginalny daszek z nierdzewnej stali ozdobiony kutymi elementami, który dodatkowo chroni ruszt i palenisko przed deszczem.

Uwaga! Wnętrze grilla można wypełnić gruzem, resztkami kamieni czy pozostałościami po budowie i zalać betonem, aż do poziomu paleniska. Wtedy nie będzie potrzebne jego zbrojenie.

Przy ścianie















Potrzebne materiały


- Ciosy granitowe różnej wielkości – 1,4 t
- Cegła szamotowa – 15 szt.
- Daszek ze stali nierdzewnej – 1 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 60 x 73 cm – 1 szt.
- Stalowe płaskowniki 0,5 x 5 x 85 cm – 5 szt.
- Stalowe pręty 0,8 x 53 cm – 7 szt.
- Zaprawa cementowa M7 – 0,23 m³
- Beton klasy B15 – 0,18 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1522 zł

Projekt: Krzysztof Gadomski



Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Geometryczna bryła, szlifowany kamień i wyraziste stalowe elementy sprawiają, że grill pasuje do nowoczesnej architektury. Tworzą go kamienne płyty różnej wielkości połączone prętami ze stali nierdzewnej (średnicy 25 mm z gwintowanymi końcami). Zastosowanie różniących się odcieniem szaro-żółtych granitów i grafitowa barwa metalu sprawiły, że powstała harmonijna całość. Fundament, na którym są osadzone płyty (za pomocą prętów zbrojeniowych i zaprawy montażowej) przykrywa cienka warstwa ziemi, dzięki temu nie jest on widoczny. Granitowe płyty po połączeniu prętami trzeba przeszlifować. Wtedy powierzchnia blatu będzie równa.

Harmonijny

















Potrzebne materiały


- Blok granitowy:
 60 x 30 x 5 cm – 1 szt.
 60 x 33 x 5 cm – 2 szt.
 60 x 35 x 5 cm – 5 szt.
 60 x 40 x 5 cm – 2 szt.
 60 x 45 x 5 cm – 2 szt.
 60 x 55 x 5 cm – 1 szt.
 60 x 60 x 5 cm – 1 szt.
 75 x 60 x 5 cm – 1 szt.
 85 x 60 x 5 cm – 2 szt.
 100 x 60 x 5 cm – 1 szt.
- Zaprawa M7 – 0,04 m³
- Zaprawa montażowa – 0,001 m³
- Pręt stalowy nierdzewny (gwintowany koniec):
 2,5 x 14 cm – 1 szt.
 2,5 x 24 cm – 2 szt.
 2,5 x 79 cm  – 2 szt.
 2,5 x 99 cm – 1 szt.
- Rura stalowa nierdzewna śr. 3 x 61 cm – 2 szt.
- Podkładka nierdzewna M25 – 12 szt.
- Nakrętka nierdzewna M25 – 12 szt.
- Pręt stalowy nierdzewny 3 x 9 cm – 10 szt.
- Ruszt ze stali nierdzewnej 58 x 45 cm – 1 szt.
- Szuflada ze stali nierdzewnej gr. 2 mm, 58 x 45 cm – 1 szt.
- Pręt zbrojeniowy 1,2 x 20 cm – 18 szt.
- Beton klasy B15 – 0,22 m³
- Żwir – 0,08 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 1817 zł

Projekt: Agnieszka i Marek Sterniccy


Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki
Nie od razu widać, że kamienna rotunda, to tak naprawdę grill. Surowa forma i szlachetny materiał sprawiają, że po wygaszeniu paleniska zamienia się w majestatyczną bryłę zdobiącą ogrodowe wnętrze. Ściany grilla wzniesiono z szarych granitowych kostek. Znajdująca się obok kamienna przybudówka tworzy półkę do przygotowywania potraw. Jej wnętrze wypełnia gruz (a także inne pozostałości po budowie) zalany betonem. Palenisko tworzy płyta betonowa ułożona na siatce zbrojeniowej. Zrobiono w nim kilka niewielkich otworów, które zwiększają przepływ powietrza i sprawiają, że ogień lepiej się pali. Ruszt ze stali nierdzewnej zawieszony na bolcach można umieszczać niżej lub wyżej nad ogniem.

Z niespodzianką



















Potrzebne materiały


- Kostka granitowa 6 x 6 cm – 1575 szt.
- Zaprawa do kamieni – 0,15 m³
- Siatka zbrojeniowa 100 x 100 cm
- Ruszt ze stali nierdzewnej śr. 85 cm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,22 m³
- Pręt zbrojeniowy 0,6 x 60 cm – 2 szt.
- Gruzobeton 0,44 m³

Cena grilla bez kosztów robocizny – 615 zł
Podobne posty