Jak zbudować grill w ogrodzie.Poradnik krok po kroku

Grillowanie to okazja do spotkania z przyjaciółmi, rytuał przygotowań i pieczenia. Zbudowanie grilla - prostego i wygodnego - nie jest trudne. Pokazujemy krok po kroku, jak to zrobić.

Grill można zbudować na płycie tarasu przy domu. Jeśli ma on stanąć w innym miejscu ogrodu, trzeba zrobić płytki, betonowy fundament z podbudową z zagęszczonego żwiru. Ściany grilla mogą być z kamieni (kostka kamienna, otoczaki) lub cegły klinkierowej. Ruszt i szufladę na węgiel drzewny można zamówić na wymiar w zakładzie zajmującym się obróbką blacharską lub kupić gotowe (wtedy jeszcze przed rozpoczęciem budowy trzeba dopasować do nich szerokość i głębokość paleniska).















Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk

Potrzebne materiały [zł]:
- cegła klinkierowa „Magma” Hanson 21 cm x 10 cm x 5 cm (195 sztuk) 390 
- zaprawa murarska do klinkieru Optiroc (100 kg) 60
- bruk drewniany N 8 cm, grubość 4 cm (100 sztuk) 83
- płyta z piaskowca 550
- zaprawa do spoinowania  szara Optiroc (25 kg) 26
- ruszt z drutu nierdzewnego 130
- szuflada na węgiel drzewny 100
- wsporniki stalowe N 12 mm, długość 8 cm (16 sztuk) 32
- impregnat do drewna (1 l) 10
- preparat do zmywania zacieków cementowych (1 l) 16
- impregnat do kamienia 35

Grill ogrodowy (wszystkie wymiary w cm).
Autor: Agnieszka Sternicka , Marek Sternicki

Potrzebne narzędzia:
wiertarka, szlifierka kątowa, mieszadło do zaprawy, tarcze do cięcia klinkieru, wiertło widiowe, poziomnica, kielnia, kielnia do fugowania, młotek murarski, śrubokręt, pojemnik na zaprawę, wiadro, gąbka, listwa do dobijania, pędzel, szpadel, zagęszczarka ręczna lub mechaniczna. A także: pręty stalowe o przekroju kwadratowym 10 mm (długie - długości ściany grilla - i krótkie - jej szerokości) oraz listewki do mocowania płyty kamiennej.



Na przygotowanej płycie wyznaczamy zarys przyszłego grilla według projektu (wygodnie jest rozłożyć cegły na sucho). Ważne jest staranne wyznaczenie kątów prostych.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Pierwszą warstwę cegieł układamy na zaprawie tak, aby odstępy między cegłami były jednakowe (około 1 cm). Poziomnicą sprawdzamy, czy cegły są równo ułożone.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Jeżeli konieczne jest przycięcie cegieł – najlepiej zrobić to szlifierką, wtedy krawędzie cegieł będą równe.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk



Między kolejne warstwy cegieł oraz poszczególne cegły w układanej warstwie wkładamy pręty stalowe o przekroju kwadratowym – dzięki temu spoiny będą jednakowe. Po ułożeniu warstwy cegieł wyjmujemy pręty i przenosimy je wyżej.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Każdą kolejną warstwę cegieł sprawdzamy poziomnicą.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
W razie nieprawidłowości dobijamy młotkiem murarskim odpowiednie cegły.
Autor: Jan Wajszczuk



Po wymurowaniu ścian zgodnie z projektem grill jest gotowy do prac wykończeniowych. Rozpoczynamy je, kiedy wyschnie zaprawa, czyli nie wcześniej niż 3 dni od zakończenia murowania.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Ścianki czyścimy z pyłu i resztek zaprawy. Zabrudzenia powstałe podczas murowania usuwamy preparatem do zmywania zacieków cementowych.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Spoinujemy starannie ścianki wymurowane na niepełne spoiny.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk



W komorze grilla – schowku na opał, układamy na 3-centymetrowej warstwie piasku bruk drewniany tak, aby jego powierzchnia wystawała ponad górną krawędź opaski ceglanej.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Po ułożeniu bruku dociskamy go i wyrównujemy do poziomu cegieł, używając listwy i młotka. Trzeba zwrócić uwagę na wypoziomowanie elementów.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Przestrzenie pomiędzy drewnianymi elementami zasypujemy piaskiem, co ustabilizuje bruk i zapewni jego trwałość.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk



Impregnowane ciśnieniowo elementy bruku pokrywamy dodatkowo preparatem zabezpieczającym powierzchniowo. Uzyskana brązowa barwa harmonizuje z odcieniem cegły klinkierowej.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
W wymurowanych ścianach wiercimy otwory na bolce podtrzymujące ruszt i szufladę na węgiel drzewny.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
W wywiercone otwory mocujemy kołki rozporowe i wkręcamy bolce podtrzymujące tak, aby wystawały 3 cm.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk



Na podporach instalujemy ruszt do grillowania i pojemnik na węgiel drzewny. Dzięki umieszczeniu podpór na kilku poziomach, ruszt można przenosić.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Na wierzchu ścianki wybrukowanej komory (tam, gdzie będzie kamienna płyta) rozkładamy punktowo zaprawę.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Na czterech narożach komory układamy listewki, które ułatwią ustawienie ciężkiego blatu. Gdy płyta jest już ustawiona właściwie, usuwamy listewki.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk


Pamiętajmy o sprawdzeniu poziomu. Jeżeli występują nieprawidłowości, można je delikatnie zniwelować przy pomocy listwy i młotka.
Autor: Krzysztof Zasuwik , Jan Wajszczuk
Po zakończonej pracy – można zacząć grillowanie.
Autor: Anna Kamińska

Warto wiedzieć:
- drewniany bruk można kupić gotowy, a można też pociąć i zaimpregnować okrąglaki albo ścięte i wysuszone konary odpowiedniej średnicy;
- płytę z piaskowca warto zakonserwować specjalnym preparatem do impregnacji kamieni.
Podobne posty