Ze względu na zachodzące obecnie
zmiany stylu życia projektowanie osobnego
pomieszczenia na jadalnię jest już
dziś rzadkością. Najpopularniejszym
rozwiązaniem jest obecnie jadalnia
połączona z salonem. Projektuje się ją
w ten sposób zarówno w rezydencjach,
domach, apartamentach, jak i mieszkaniach.
 |
W mieszkaniu. Na powierzchni 45 m2 znajduje się część wypoczynkowa połączona
z jadalnią i kuchnią. Zachowanie odpowiednich odległości między meblami
i sprzętami sprawi, że będziemy czuć się komfortowo nawet na małej przestrzeni.
Projekt wnętrza: architekt Dorota Szaroszyk |
Jadalnia może funkcjonować
jako fragment przestrzeni dziennej.
Najlepiej nadają się do tego celu okolice
salonu, aczkolwiek do niedawna jadalnie
projektowano również w obszernych
holach. Wokół stołu należy pozostawić
wolną przestrzeń (szerokości minimum
90 cm). Wówczas będziemy mogli stanąć
obok stołu, zanim usiądziemy,
i swobodnie odsunąć krzesło.
Najmniejszy wygodny stół to prostokąt
o wymiarach 130 x 70 cm. Jeśli mamy
więcej miejsca, polecam stoły szersze.
Przy szerokości 110 cm oprócz talerzy
położonych przed siedzącym bez trudu
zmieszczą się na środkowym pasie stołu
półmiski z potrawami. Długość stołu
może być dowolna. Jeżeli chcemy posadzić
wygodnie 10-12 osób, polecam
270 cm (przy szerokości 110 cm).
Zastosowanie stołu prostokątnego daje
więcej możliwości jego ustawienia.
Może stać swobodnie, przyklejony
krótszym bokiem do ściany lub mebla
albo dłuższym bokiem do ściany lub
mebla. Stół okrągły wymaga przestrzeni
z każdej strony.
Spis treści
Jak urządzić salon?
Salon ze schodami
Salon z jadalnią
Salon z wyspą
Salon z kuchnią
Salon z kominkiem
Salon z widokiem