Salon z jadalnią

Ze względu na zachodzące obecnie zmiany stylu życia projektowanie osobnego pomieszczenia na jadalnię jest już dziś rzadkością. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest obecnie jadalnia połączona z salonem. Projektuje się ją w ten sposób zarówno w rezydencjach, domach, apartamentach, jak i mieszkaniach.


W mieszkaniu. Na powierzchni 45 m2 znajduje się część wypoczynkowa połączona
z jadalnią i kuchnią. Zachowanie odpowiednich odległości między meblami
i sprzętami sprawi, że będziemy czuć się komfortowo nawet na małej przestrzeni.
Projekt wnętrza: architekt Dorota Szaroszyk


Jadalnia może funkcjonować jako fragment przestrzeni dziennej. Najlepiej nadają się do tego celu okolice salonu, aczkolwiek do niedawna jadalnie projektowano również w obszernych holach. Wokół stołu należy pozostawić wolną przestrzeń (szerokości minimum 90 cm). Wówczas będziemy mogli stanąć obok stołu, zanim usiądziemy, i swobodnie odsunąć krzesło.


 Najmniejszy wygodny stół to prostokąt o wymiarach 130 x 70 cm. Jeśli mamy więcej miejsca, polecam stoły szersze. Przy szerokości 110 cm oprócz talerzy położonych przed siedzącym bez trudu zmieszczą się na środkowym pasie stołu półmiski z potrawami. Długość stołu może być dowolna. Jeżeli chcemy posadzić wygodnie 10-12 osób, polecam 270 cm (przy szerokości 110 cm). Zastosowanie stołu prostokątnego daje więcej możliwości jego ustawienia. Może stać swobodnie, przyklejony krótszym bokiem do ściany lub mebla albo dłuższym bokiem do ściany lub mebla. Stół okrągły wymaga przestrzeni z każdej strony.

Spis treści
Jak urządzić salon?
Salon ze schodami
Salon z jadalnią
Salon z wyspą
Salon z kuchnią
Salon z kominkiem
Salon z widokiem
Podobne posty